Kävin haastattelemassa Koivurannan vanhinta asukasta Kalervoa. Pyysin häntä kertomaan elämästään ihan mitä tahansa, joten 87-vuotias Kalervo aloitti vuodesta 1931, jolloin hän syntyi ajan mukaisesti savusaunaan. Kalervo intoutuikin muistelemaan elämäntaipaleeltaan muutamia hetkiä, jotka ovat painuneet hänen mieleensä kirkkaina.
Lapsuuden alkutaipaleen Kalervo asui perheensä kanssa savusaunassa, sillä tuolloin ajat olivat kovia. Hän kävi jo pienestä pojasta asti tekemässä pieniä hommia Ahovastingilla naapureissa. Erityisesti Kalervolle on jäänyt mieleen epäonninen ajoveden kanto. Kalervo oli Ruuskan talossa ajamassa vettä eräänä talvena, eli toisin sanoen Kalervo ja työmiehet kauhoivat sangoilla vettä tynnyriin, joka ajettiin hevosilla karjalatoon. Homma oli kovaa, sillä siinä kastui, jolloin rukkaset jäätyivät pakkasilla. Tämä johtikin Kalervon kohdalla siihen, että sanko putosi avantoon jäätyneen rukkasen takia. Kalervo kävi hakemassa uuden sangon piioilta, mutta sekin putosi avantoon. Kävipä vielä niinkin, että kolmaskin sanko oli avannossa. Tällöin Kalervo rupesi kovasti itkemään, sillä häntä pelotti mennä kertomaan tapahtuneesta Vihtori-isännälle. Ruuskan Vihtorin reaktio olikin odotettua ystävällisempi. Hän totesi Kalervolle: ”Mitä sinä poika torsoat?”, mihin Kalervo vastasi kolmen sangon pudonneen avantoon. Vihtori vastasi Kalervolle tyynesti: ”Elä torsoa, mennään hakemaan ne”. Vihtori otti mukaansa perunakuokan, jolla hän onki kaikki sangot avannosta.
Kalervon vartuttua hän meni muutamaksi vuodeksi kouluun ennen seuraavaa elämänvaihdetta. Kouluajoista hän muisti erityisesti naisopettaja Esterin, jonka ystävällisyys ja hyväsydämisyys sai Kalervon yhä herkistymään. Kalervo oli omien sanojensa mukaan ’kova puhumaan’, minkä myötä hän oli lähes joka päivä nurkassa. Yhtenä päivänä hän sai päähänsä ajatuksen karata, mutta opettaja huomasi Kalervon aikeet ja pyysi häntä juttusille. Kalervo ajatteli saavansa kovat huudot, mutta Ester sanoikin: ”Tulepas tänne ja anna kätesi. Kuule, ollaan ystäviä — toivon että sinusta kasvaa kunnon mies.”. Opettajan ystävällinen asenne teki Kalervoon lähtemättömän vaikutuksen, ja hän tajusi silloin, että ystävällisyys kantaa pidemmälle kuin vihamielisyys. Kalervo ehti käydä koulua vain muutaman vuoden ennen kuin hänen isänsä sanoi koulun riittävän. ”Isä totesi, että olin tarpeeksi vanha lähtemään taloloihin töihin”, Kalervo muistelee. Ja niin 10-vuotias Kalervo lähti Isomäen taloon hoitamaan hevosia. Isomäen ajoista hän muistaa erityisesti rukiin varstaamisen ja kamalan täiepisodin.
”Sitten kun rupesin olemaan jo kohtalaisen mies, aloin kulkea iltamissa”, Kalervo muisteli. Erityisesti kohtalaisen miehen ajoista hänelle on jäänyt mieleen eräät häät, joissa hän tanssitti samaista Ester-opettajaa, jonka ystävällisyys sai hänet ryhdistäytymään.
Aikuiseksi kasvaessaan Kalervo patisti köyhiä vanhempiaan ostamaan pienen hirsimökin, jossa he asuivat melko pitkään. Kalervolla oli ajatuksena tehdä pieneen mökkiin lisähuone, vaikka hänen äitinsä oli tästä ajatuksesta kauhuissaan. Kalervo piti pintansa ja kävi pyytämässä naapureilta muutamia tukkisia ja osti itse loput. Hommaan ryhtyessään Kalervolla ei ollut minkäänlaista tietoa nikkaroinnista, mutta onneksi hänen lapsuudenkaverinsa oli kirvesmies ja neuvoi häntä. Äitinsä kauhisteluista huolimatta Kalervo sai itse rakennettua lisäkammarin valmiiksi ja muutti sinne nukkumaan. Siitä asti Kalervo toimi timpurina ja kirvesmiehenä. Ahovastingilla on edelleen monta Kalervon nikkaroimaan taloa pystyssä. Kalervo ryhtyi talourakoihin sillä ehdolla, että hän sai syödä taloloissa.
Lisäksi Kalervo nikkaroi myös oman talonsa, johon hän sai tuoda vaimonsa vihkimisen jälkeen. Pariskunnalla oli talossaan täyskarja, ja Kalervo teki kovasti maakauppoja. Samainen talo on kuulemma vieläkin pystyssä. Pariskunnan elämä oli aika ajoin melko köyhää, mutta siitäkin selvittiin asenteella. ”Minä tuppasin sanoa vaimolle aina, että ’leipä ensin ja vasta sitten lirkutukset’”, Kalervo muisteli. Kalervon elämää siunasi vaimon lisäksi myös kolme lasta, joista hän puhui erityisen kauniisti haastattelun aikana.
Kalervo muutti toistakymmentä vuotta sitten vaimonsa kanssa Koivurantaan, joka toimi silloin vanhusten palvelutalona. Vaikka Kalervo olikin ensin hieman muuttoa vastaan, hän totesi Koivurannan nyt olevan hänelle hyvä paikka. Kalervolla on Koivurannassa muun muassa mahdollisuus laittaa itse ruokaa, ja hän kertoikin eilen keittäneensä maitoperut.
Kalervosta huokui uskomaton elämänkokemus ja positiivinen elämänasenne – harva 87-vuotias muistaa elämäntaipaleensa yhtä kirkkaasti kuin hän.
TIINA VIERTAMO